Sessie filters

Filter op ronde

Filter op dag

Filter op zaal

Slip Into Something More Comfortable

The cost of comfort

zondag 26 juni 2022 09:30 tot 10:45
Genderzaal

Het BCLA Contact Lens Evidence-based Academic Reports (CLEAR) heeft recent samengevat wat nu de actuele kennis is rond de factoren, die bepalen wat het comfort is van een contactlens voor een drager. Deze lezing zal deze knowhow samenvatten en gaat ook in op de kosten van comfort. Hoeveel comfort is voldoende, het aantal uren draagtijd, contactlenzen en patienten met droge ogen of digitale stress, de wisselwerking tussen gladheid en hanteerbaarheid en hoeveel comfort ervaren brildragers eigenlijk aan het eind van de dag. 

Het kostprijsplaatje van het verschaffen van meer comfort – premiumlenzen met hoge watergradient of biomimetic Lenzen, maandlenzen tegenover daglenzen en duurzaamheid.

De kosten van het niet verschaffen van comfort, meer patientenbezoeken en meer drop-outs.

Lees meer
 • Sprekers

 • James Wolffsohn
 • Lyndon Jones
 • Manbir Nagra
Lees meer

Even geen Wetenschap (*)

zondag 26 juni 2022 09:30 tot 10:45
Beneluxzaal

Even geen wetenschap!
 
Dagelijks krijgt de helpdesk van 3 grote leveranciers  te maken met honderden praktische contactlens-vragen. Deze gebundelde ervaring willen we met jullie delen door middel van tips & tricks voor de dagelijkse praktijk. Na de sessie kun je direct aan de slag met je opgedane kennis!
 
We zien je graag bij: EVEN GEEN WETENSCHAP

*Deze sessie zal ook gegeven worden op maandag om 09:30.

Lees meer
 • Sprekers

 • Amanda de Wit
 • Erik van der Ven
 • Fabian Janssen
 • Nelisa Boone
 • Moderator

 • Ron Beerten
Lees meer

Scientific track

zondag 26 juni 2022 09:30 tot 10:45
Baroniezaal

9.30-9.40u Debbie Laughton: Two-Year Effectiveness Of A Novel Spectacle Lens In Young Myopes

9.40-9.50u Langis Michaud: Comparison of the visual performance of three multifocal lenses used for myopia management

9.50-10.00u Elizabeth Lumb: Myopia control treatment benefits are retained after discontinuation of a dual focus, myopia control contact lens

10.00-10.10u Langis Michaud: Measurement of short-term choroidal response as a predictor of effectiveness of 3 soft multifocal lenses used for myopia management

10.10-10.20u Paul Shannon: Microbial ingress evaluation of NOVELIA package for Systane Ultra MDPF and Systane Hydration MDPF

10.20-10.30u Paul Shannon: Assessment of Contact Lens Care Products Antimicrobial Efficacy in the Presence of Lehfilcon A Contact Lenses

Click here for the abstracts

Lees meer
Lees meer

The Story of Comfort

zondag 26 juni 2022 09:30 tot 10:45
Brabantzaal

Doorheen de geschiedenis van contactlenzen hebben we nieuwe dragers verwelkomd met een glimlach en open armen, maar tegelijkertijd nemen we via de draaideuren van onze praktijk afscheid van bestaande dragers terwijl we onze schouders ophalen. We hebben ons best gedaan en de beste lenzen aangepast, dus wat hadden we anders kunnen doen? Trek een stoel erbij, zit u comfortabel? Laten we dan beginnen... 

Tijdens deze lezing vieren we contactlenzen en onderzoeken we hoever we zijn gekomen met innovatie in materialen van zachte lenzen. Omdat de levensstijl en verwachtingen van het oogoppervlak hoger zijn dan ooit tevoren, zullen we ook het concept van 'comfort' in contactlenzen onderzoeken en bekijken hoe problemen met het oogoppervlak systematisch kunnen worden aangepakt in de praktijk. De sessie is bedoeld om inzicht te geven in de ervaringen van de contactlensdrager om ons te helpen de juiste vragen te stellen, zodat we meer waarde kunnen hechten aan de nazorgafspraak. We streven ernaar alle oogzorgspecialisten in staat te stellen een verschil te maken, zodat nieuwe en bestaande dragers van zachte lenzen het best kunnen worden voorkomen dat ze in de typische patronen van het uitvallen van contactlenzen vallen.

Lees meer
 • Sprekers

 • Carina Koppen
 • Imke Jacobs
 • Richard Smith
Lees meer

Hoe veilig is orthokeratologie?

zondag 26 juni 2022 11:15 tot 12:15
Genderzaal

Orthokeratologie (Ortho-K) is in Nederland geïntroduceerd in 2002. De markt groeide snel tot zo’n 80.000 tevreden dragers op dit moment. Lange tijd was de typische Ortho-k drager de adolescent en jongvolwassene. We zien nu een verandering richting het aanmeten van steeds jongere kinderen. Een logisch gevolg van het grote aantal publicaties over de positieve resultaten in Myopie management met Ortho-k. Hoe veilig is Ortho-k in het algemeen en vooral hoe zit het bij kinderen? Deze sessie gaat op basis van actuele literatuur en publicaties proberen de vraag te beantwoorden.

Op basis van ervaring uit binnen- en buitenland worden richtlijnen gepresenteerd voor veilige toepassing van Ortho-k. Tips en strategieën die u morgen al in uw Ortho-k praktijk kunt toepassen.  

Lees meer
 • Sprekers

 • Jacinto Santodomingo
 • Karin Teuben
 • Ron Beerten
 • Moderator

 • Ron Beerten
Lees meer

NCC/BCLA Premium Scientific Track

zondag 26 juni 2022 11:15 tot 12:15
Beneluxzaal

Het wetenschappelijke programma van het NCC 2022 is een speciaal track dat in samenwerking met de BCLA wordt georganiseerd. Dit dus in aanvulling op de gewone parallelsessies met presentaties zoals u van het NCC gewend bent. In deze track worden free papers geprogrammeerd die zijn ingediend door weten-schappers, specialisten en optometristen wereldwijd. Het gaat hier allemaal om onderzoeken naar de toepassing van contactlenzen die nog niet eerder open-baar zijn gemaakt. Al deze papers zijn anoniem beoordeeld door een internatio-nale wetenschappelijke commissie.

Lees meer
 • Moderator

 • James Wolffsohn
Lees meer

Sponsor track (1)

zondag 26 juni 2022 11:15 tot 12:15
Brabantzaal

Johnson & Johnson - Greg Dingeldein, 11:15 - 11:32
Altijd al willen weten wat de relatie is tussen origami en Multifocale contactlenzen? In deze sponsor sessie zullen wij uit de doeken doen hoe eenvoudig het is om met het innovatieve Pupil Optimized Design van onze ACUVUE® Multifocale contactlenzen en een simpel stappenplan succes te behalen. Laat u verrassen in deze sprankelende lezing.

Bausch + Lomb - 11:35 - 11:52
ComfortFeel Technology, a Game Changer!
De spelregels veranderen voor contactlensdragers. Nieuwe tijden, nieuwe uitdagingen…  De gezondheid van de oculaire omgeving behouden is een essentiële voorwaarde voor het comfortabel dragen van contactlenzen. Maar hoe doen we dat? Hoe beschermen we de homeostase van de traanfilm?
In deze sessie vertellen we hoe wij ons hebben laten inspireren door het TFOS DEWS II rapport voor de ontwikkeling van de ComfortFeel Technologie. We tonen u hoe wij het spel veranderen.

MarkEnnovy - 11:55 - 12:12
Eye growth matter 

De presentatie zal een samenvatting geven van de mogelijkheden en trends in Myopia Management en de voorspelde groei tegen 2050. Ook zal de aandacht worden gevestigd op de mogelijkheden van Myopia Managlement voor de beroepsbeoefenaar om Myopia te beheren en zal ingaan op de beschikbare hulpmiddelen en handleidingen die kunnen worden gebruikt.

Lees meer
 • Sprekers

 • Greg Dingeldein
 • Harry Dickhoff
 • Marco van Beusekom
 • Richard Smith
 • Tijl van Mierlo
 • Yvette Waddel
Lees meer

Presbyopia the sequel

zondag 26 juni 2022 13:30 tot 14:30
Genderzaal

Binnen onze aanpastechnische werkzaamheden, hebben wij als contactlens specialist ook een adviserende rol. Dit geldt zeker ook in het geval van de presbyope patiënt, een patiëntengroep die explosief groeit. Er zijn nogal wat mogelijkheden als het gaat om presbyopie correctie, denk maar aan multifocale brillen, contactlenzen maar ook multifocale implantlenzen. 

De huidige presbyopen zijn niet meer te vergelijken met de vorige generaties. Was je vroeger oud op je vijftigste levensjaar, lijkt het leven daar nu te beginnen. Het zijn vaak actieve sporters, nemen deel aan allerlei cursussen en reizen volop de wereld rond. Door deze doorgaans actieve levensstijl stellen zij hoge eisen aan het gezichtsvermogen op alle afstanden.  Een bril is dan niet altijd even handig en een oogoperatie is vaak niet de eerste keuze. Geen wonder dat er binnen deze groep grote interesse is voor contactlenzen. 

Het ontwikkelen van succesvolle multifocale contactlenzen is voor de industrie dan ook een groot aandachtspunt. Inmiddels zijn er een scala aan presbyopie oplossingen in zacht, vormstabiel, Ortho-k en zelfs scleraal. In deze lezing worden de mogelijkheden, maar ook de grenzen verkend van wat u op het gebied van contactlenzen kunt bieden of adviseren aan uw presbyope patiënt.

 

Lees meer
 • Sprekers

 • Marco van Beusekom
 • Ron Beerten
 • Vincent Molkenboer
Lees meer

Survival of the fitters

zondag 26 juni 2022 13:30 tot 14:30
Beneluxzaal

De wereld verandert snel. De jeugd van nu wordt opgeleid voor banen die nog niet bestaan. Ook het vak van de contactlensspecialist verandert snel. Wat gebeurt er in de wereld en wat is er nodig om klaar te zijn voor morgen. In deze sessie wordt ingegaan op computational thinking; wat is een algoritme? wat doet de computer? hoe kun je anders denken zodat je makkelijker mee beweegt met de toekomst. Greg en Eljakim gaan in dialoog, ook met de zaal, over computers, contactlenzen, puzzels om u voor te bereiden op een veranderende wereld.

Lees meer
 • Sprekers

 • Eljakim Schrijver
 • Greg Dingeldein
Lees meer

Communiceren in de praktijk

zondag 26 juni 2022 13:30 tot 14:30
Brabantzaal

Oogzorgspecialisten hebben de moeilijke taak om voorschriften te verstrekken, te screenen op oogaandoeningen en ziektes, maar ook de inkomsten voor hun kliniek te verhogen door middel van de verkoop van brillen, contactlenzen en andere producten. Is het mogelijk om een paramedisch beroep goed uit te voeren terwijl u tegelijkertijd ook de verkoper bent van allerlei gerelateerde oogproducten? Dit zou namelijk een ethisch dilemma kunnen creëren.

Deze sessie bespreekt enkele van de mogelijke ethische dilemma's waarmee we als oogzorgbeoefenaars in de klinische praktijk worden geconfronteerd. Het panel, bestaande uit fabrikanten van contactlenzen en een communicatiespecialist, zal aan de hand van casestudies manieren bespreken om u te ondersteunen in de praktijk. Hoe kunnen we het beste uitstekend comfort, zicht en gezondheid aanbieden aan onze patiënten, maar tegelijkertijd ook evidence-based en ethisch voorschrijven?

Lees meer
 • Sprekers

 • Dave Block
 • Floortje Fischer de Brabander
 • Tijl van Mierlo
 • Moderator

 • Carola Vellekoop
Lees meer

Scientific Track

zondag 26 juni 2022 13:30 tot 14:30
Baroniezaal

13.30-13.35u Timothy Granthigh satisfaction by eye care practitioners with daily disposable contact lenses with smartsurface® technology

13.35-13.40u Amanda Bogers: Encouraging young adults into contact lens wear

13.40-13.45u Michal VymyslickySubjective Performance of Verofilcon A Daily Disposable Soft Contact Lens After 16 Hours of Wear

13.45-13.50u Aftab MirzaClinical performance of spherical vs. toric soft contact lenses in low and moderate astigmats

13.50-13.55u Marcella McParland: Wearer experience and eye care professional acceptance with a new 1 day multifocal contact lens.

13.55-14.00u Holly Lorentz: Visual Analog Scale Results of a New Silicone Hydrogel Material (Lehfilcon A)

14.00-14.05u Holly Lorentz: Clinical Performance Results of the New Lehfilcon A Silicone Hydrogel Contact Lens

14.05-14.10u Inma Perez: Survey of U.S. Eye Care Professionals and Patient Satisfaction with Verofilcon A Daily Disposable Silicone Hydrogel Contact Lenses for Astigmatism

14.10-14.15u Inma Perez: Patient and ECP satisfaction with new daily disposable toric contact lenses with SMARTSURFACE® technology

Click here for the abstracts

Lees meer
Lees meer

Boobytraps in Myopia Management

zondag 26 juni 2022 15:00 tot 16:00
Genderzaal

De prevalentie van bijziendheid neemt toe en treft ongeveer 30% van de wereldbevolking en zal tegen 2050 de 50% naderen. Het bijziende oog heeft een verhoogd risico op oogziekte en slechtziendheid, en dit heeft geleid tot interesse in therapieën om de progressie ervan te verbeteren. 

Er worden momenteel verschillende behandelingsopties gebruikt om de progressie van bijziendheid te verminderen, maar er zijn mythes en valkuilen met betrekking tot hun werkzaamheid. Gebruikmakend van een evidence-based benadering, zal deze presentatie veelvoorkomende valkuilen bespreken in het beheer van bijziendheid voor een betere controle van de progressie van bijziendheid in de klinische praktijk.

Lees meer
 • Sprekers

 • Jacinto Santodomingo
 • Mark Bullimore
 • Nicola Logan
Lees meer

ABC van een myopiepraktijk

Beyond 2020

zondag 26 juni 2022 15:00 tot 16:00
Beneluxzaal

Er wordt al jaren veel gezegd en veel geschreven over myopie-management: de voorgaande NCC-congressen stonden er bol van, en er wordt dan ook wel gezegd dat ‘myopie-management al een hele toekomst achter zich heeft’. Maar hoe zit het nu in de praktijk? We kunnen in concepten blijven praten als het gaat om myopie – maar het blijft allemaal wat abstract. Daarom komen in deze sessie drie mensen aan het woord, die alle drie in een myopie-praktijk werken en heel gericht met kinderen bezig zijn om te kijken wat nu de beste strategie is om myopie zoveel mogelijk te remmen.

In die zin past deze sessie misschien nog wel het meest van alle sessies op dit congres bij het thema: ‘Beyond 2020’. Want dit gaat over de toekomst van ons vak, voorbíj́ aan het jaar 2020 dus, en de rol die myopie management daarin kan spelen. Maar het gaat om zoveel méér dan alleen ‘visus 2020’ ofwel visus 1.0: het gaat om jonge mensen die nog een heel leven voor zich hebben, en het met die twee ogen moeten doen die ze bij hun geboorte – met of zonder genetische belasting – hebben meegekregen. Maar het gaat ook over de veranderende maatschappij en de toenemende digitale druk die dit op de jonge generatie – niet voor niks de digitale generatie genoemd – ligt. Onze ogen én die van onze patiënten moeten gericht zijn op de toekomst!

Lees meer
 • Sprekers

 • Daisy Laan
 • Emily Tan
 • Karin Teuben
Lees meer

Sponsor track (2)

zondag 26 juni 2022 15:00 tot 16:00
Brabantzaal

CooperVision Specialty EyeCare, Ad van Wijngaarden en Merel Kanters - 15:00-15:17
CooperVision Specialty EyeCare is de expert op het gebied van maatwerk oplossingen voor de contactlenspraktijk. Niet alleen op het gebied van de productie en ontwikkeling van contactlenzen maar ook op het gebied van training, innovatie, marketing en expertise! Tijdens deze lezing presenteren Merel en Ad de belangrijkste succesfactoren voor de maatwerkpraktijk en partnership die CooperVision Specialty EyeCare de maatwerk specialist kan bieden. Ook wordt er een sneak preview gepresenteerd van het nieuw ontwikkelde Myopie Management rapport dat in samenwerking met het oogfonds uitgevoerd is en de maatschappelijke en economische impact van Myopie weergeeft in Nederland. 

Cooper Vision, Katherine Teblick - 15:20-15:37
Tijdens deze sessie volgen we Emma tijdens verschillende fases van haar leven. Hierbij worden producten besproken die passen bij de verschillende fases met hun technologie en toepassing. Passend bij ons nieuwe thema: Improving Lives, One person at a Time.

Alcon, spreker - 15:40-15:57
Discover how exceptional comfort meets exceptional stability…… TOTALly worth it!

Lees meer
 • Sprekers

 • Ad van Wijngaarden
 • Greg Sawyer
 • Katherine Teblick
 • Merel Kanters
 • Vania Figueiredo
Lees meer

Scientific Track

zondag 26 juni 2022 15:00 tot 16:00
Baroniezaal

15.00-15.10u Neil Retallic: A clinical performance comparison of three soft daily disposable multifocal contact lenses

15.10-15.20u Michel Guillon: Prediction of Intention to Purchase of Multifocal Contact Lenses at Time of Dispensing

15.20-15.30u Neil Retallic: Perceptions of contact lens wear amongst spectacle and contact lens wearers with presbyopia

15.30-15.40u Michel Guillon: Comparison of Overall Vision Satisfaction of a Multifocal Contact Lens on Dispensing and after 1-week Daily Wear to Predict Success

15.40-15.50u Neil Retallic: Trends in soft contact lens wearers with presbyopia behaviours and attitudes during COVID-19

15.50-16.00u Brian Pall: Clinical Assessment of an Antihistamine-Releasing Contact Lens

Click here for the abstracts

Lees meer
Lees meer

Why evert the eyelids?

zondag 26 juni 2022 16:30 tot 17:30
Genderzaal

Wat is het belang van een gezond ooglid bij het dragen van contactlenzen en hoe kunnen we dit het beste beoordelen in de klinische praktijk?

Lees meer
 • Sprekers

 • Andrew Pucker
 • Greg Sawyer
 • John Gelles
Lees meer

NCC Café

zondag 26 juni 2022 16:30 tot 17:30
Brabantzaal

Op de oorspronkelijke datum van het NCC op 14 maart konden we al een beetje voorproeven in het NCC-café, met vast personeel achter de bar: Jeroen Mulder en Eef van der Worp – met échte NCC-bierviltjes voor de take-home-messages, en verder natuurlijk Nootjes-Cocktails-Conversatie aan de bar! Op het NCC zélf gaan we nog een stapje verder: nu met een echte DJ in het café: Jasper van Dam. 

Het thema van deze sessie is een beetje ‘de verschrikkelijke jaren ‘80’. Was dat zo verschrikkelijk dan? Als ervaringsdeskundige kan Eef van der Worp er in die zin over meepraten: hij kreeg zijn eerste, harde natuurlijk, lenzen aangemeten in de jaren ’80. Gevolgd door zachte lenzen waar je een jaar mee deed, etc. Wat is er verandert sinds de ‘verschrikkelijke’ jaren ’80 op contactlensgebied? Corneatopografen bestonden nog niet, silicone hydrogel lenzen was nog niet aan de orde, laat staan maand- of zelfs daglenzen! Samen met Jeroen Mulder – zelf nagenoeg geboren in de jaren ’80 – kijken we in deze sessie naar de ontwikkelingen. In het café vieren de contactlens! En glasses are for drinking.

Dat kan natuurlijk niet zonder muzikale begeleiding, een beetje top-2000 a-go-go met mooie ‘reportages’ en genoeg ammunitie om ook genoeg te leren deze sessie. Komt dat zien – schenk wat in – luister en geniet van de mooie muziekd door onze huis-DJ – met uiteraard met een hoofdrol voor de muziek van de jaren ’80. Niet zo heel verschrikkelijk!

Lees meer
 • Sprekers

 • Eef van der Worp
 • Jasper van Dam
 • Jeroen Mulder
Lees meer

Daily disposables: Room to grow (*)

zondag 26 juni 2022 16:30 tot 17:30
Beneluxzaal

Rigid contact lenses represented half of all fits in The Netherlands in the 2022 International Contact Lens Prescribing report, with soft daily disposables accounting for just 10% of the total.** Use of daily disposables is significantly different from the global average of 40% stated in the same report. This talk will explore desirable lens characteristics and current fitting practices along with reviewing the clinical performance and the opportunities and barriers of fitting daily disposables. The group will discuss if there is scope in The Netherlands to consider recommending daily disposables more frequently to patients along with how that can be achieved.

*This session will be repeated on Monday at 11:15.

**Morgan P, Woods C, Tranoudis IG, et al. International Contact Lens Prescribing in 2021. Contact Lens Spectrum. 2022;37(1):32-38. 

Lees meer
 • Sprekers

 • Harry Dickhoff
 • Karen Walsh
 • Marco van Beusekom
 • Vincent Molkenboer
 • Moderator

 • Lyndon Jones
Lees meer

Defending the ocular surface

maandag 27 juni 2022 09:30 tot 10:45
Beneluxzaal

Het oogoppervlak wordt beschermd tegen debris en binnendringende micro-organismen door zowel niet-specifieke als specifieke afweersystemen.
Veranderingen aan het oogoppervlak, zoals het dragen van contactlenzen, kunnen deze bescherming verstoren en ook ziekteverwekkers introduceren waardoor het risico op infecties toeneemt.

Deze presentatie behandelt het afweermechanisme, de impact die een contactlens heeft op dit mechanisme en wat er kan gebeuren wanneer ons afweermechanisme verstoord raakt.

Lees meer
 • Sprekers

 • Andrew Pucker
 • Greg Sawyer
 • John Gelles
Lees meer

Compliance

maandag 27 juni 2022 09:30 tot 10:45
Genderzaal

Compliance, of beter gezegd Non-compliance, is nog steeds een zeer actueel onderwerp in de dagelijkse praktijk. Waarom volgen consumenten onze adviezen en die van fabrikanten niet of nauwelijks op? Welke tips & tricks kunnen we gebruiken om erachter te komen of een consument de waarheid vertelt? Welke vragen dienen we te stellen en hoe komen we erachter of de consument de waarheid verteld. Wat zijn de meest recente getallen als het gaat om compliance. Hoe veilig zijn contactlenzen nu echt en kunnen we dit onderbouwen met recente studies of artikelen.

Lees meer
 • Sprekers

 • Amanda Bogers
 • Marco van Beusekom
 • Mark Bullimore
Lees meer

Even geen Wetenschap (*)

maandag 27 juni 2022 09:30 tot 10:45
Brabantzaal

Even geen wetenschap!
 
Dagelijks krijgt de helpdesk van 3 grote leveranciers  te maken met honderden praktische contactlens-vragen. Deze gebundelde ervaring willen we met jullie delen door middel van tips & tricks voor de dagelijkse praktijk. Na de sessie kun je direct aan de slag met je opgedane kennis!
 
We zien je graag bij: EVEN GEEN WETENSCHAP

*Deze sessie zal ook gegeven worden op zondag om 09:30.

Lees meer
 • Sprekers

 • Amanda de Wit
 • Erik van der Ven
 • Fabian Janssen
 • Nelisa Boone
 • Moderator

 • Ron Beerten
Lees meer

Scientific track

maandag 27 juni 2022 09:30 tot 10:45
Baroniezaal

9.30-9.40u Marika Martena: Evaluation Of The Effectiveness Of A Scl Indicated For Accommodative Support On The Symptoms Of Eyestrain And On The Visual Functions Of Young Adults

9.40-9.50 Langis Michaud: Predicting Scleral Lens Rotation Based On Scleral Toricity

9.50-10.00u Ana Privado-Aroco: Visual quality assessment and comparison of different multifocal scleral lens designs

10.00-10.10u David Webley: Use of an online fitting app to support fitting in practice

10.10-10.20u Langis Michaud: Diurnal variation in ocular biomechanics in a group of young adults

10.20-10.30u Holly Lorentz: Clinical performance of lehfilcon A and comfilcon A SiHy contact lenses

Click here for the abstracts

Lees meer
Lees meer

Ingredients for Scleral Lens Succes

maandag 27 juni 2022 11:15 tot 12:15
Genderzaal

Scleralenzen zijn een unieke modaliteit, die over de hele wereld aan populariteit aan het winnen. Deze lezing zal het patientenprofiel dat scleralenzen nodig heeft introduceren. De principes van scleralens aanpassen, complicaties en troubleshooten zullen worden uitgelicht. Unieke technieken en apparatuur zijn ontwikkeld en zullen worden be-schreven om het aanpassen te verbeteren. Samenwerking met specialisten ondersteunt de beste uitkomst voor patiënten met scleralenzen. De basis ingrediënten van indicaties, aanpastechnieken en technologie worden allen gecombineerd om de perfecte cocktail te serveren bij de noodzaak van visuele rehabilitatie, behandeling van oogoppervlak en pijnverlichting. 

Lees meer
 • Sprekers

 • Brian Tompkins
 • John Gelles
 • Lynette Johns
Lees meer

Daily disposables: Room to grow (*)

maandag 27 juni 2022 11:15 tot 12:15
Beneluxzaal

Rigid contact lenses represented half of all fits in The Netherlands in the 2022 International Contact Lens Prescribing report, with soft daily disposables accounting for just 10% of the total.** Use of daily disposables is significantly different from the global average of 40% stated in the same report. This talk will explore desirable lens characteristics and current fitting practices along with reviewing the clinical performance and the opportunities and barriers of fitting daily disposables. The group will discuss if there is scope in The Netherlands to consider recommending daily disposables more frequently to patients along with how that can be achieved.

*This session is also available on Sunday at 16:30.

**Morgan P, Woods C, Tranoudis IG, et al. International Contact Lens Prescribing in 2021. Contact Lens Spectrum. 2022;37(1):32-38. 

Lees meer
 • Sprekers

 • Harry Dickhoff
 • Karen Walsh
 • Marco van Beusekom
 • Vincent Molkenboer
 • Moderator

 • Lyndon Jones
Lees meer

Sponsor track (3)

maandag 27 juni 2022 11:15 tot 12:15
Brabantzaal

Menicon, Anthoinette Jothmann - 11:15 - 11:32
Myopie controle in de praktijk

Myopie controle is een belangrijk onderwerp, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar op welke manier pak je dit aan in de praktijk? De ervaring leert dat hoe beter iedereen in de winkel geïnformeerd is aangaande dit onderwerp, hoe eenvoudiger het is om klanten mee te nemen in het belang van myopie controle. Dat betekent dat het onderwerp ook besproken moet worden buiten de refractieruimte. Bij Menicon besteden we daar, samen met onze klanten, extra veel aandacht aan middels winkeltrainingen en een Menicon Bloom marketingcampagne met effectieve social media mogelijkheden.
Website Menicon

TrueBlue Optics, Yvette Waddel - 11:35-11:52
Extended Depth of Focus design (EDOF)​

Yvette laat het principe zien van het Extended Depth of Focus design en hoe dit nu exact werkt. Wat zijn de voordelen van dit type lens en hoe het lensontwerp aan te meten wordt voor het meest effectieve gebruik voor de client. 

Ercon, Bianca Schut - 11:55-12:12
‘Geen gekleurde bril’

Als contactlensleverancier vinden we het belangrijk u goed en onafhankelijk te informeren. De komende periode zal Ercon daarom webinars organiseren over algemene onderwerpen, dus zonder gekleurde bril op, om zo uw kennis verder te verrijken. Het eerste webinar zal gaan over het aanpassen van ‘gekleurde contactlenzen’ om visueel discomfort bij uw cliënt te reduceren; in veel gevallen een sublieme oplossing waar in de praktijk niet zo snel aan wordt gedacht. In deze korte lezing lichten we graag een tipje van de sluier; u bent van harte welkom om hiervan (onze) getuige te zijn.  

Lees meer
 • Sprekers

 • Anthoinette Jothmann
 • Bianca Schut
 • Yvette Waddel
Lees meer

Keratoconus

van Diagnose tot Behandeling

maandag 27 juni 2022 13:30 tot 14:30
Genderzaal

Komt een jongeman op het spreekuur. Hij denkt voor een ‘gewone refractie’ en misschien een nieuwe brilsterkte. Maar bij onderzoek blijkt: hij heeft een irregulair hoornvlies, en het woord keratoconus valt. Wat betekent dit voor deze cliënt die ineens ook patiënt is? In dit uur wordt ‘keratoconus’ onder handen genomen met uitsluitend Nederlandstalige sprekers, gericht op de Nederlandse en Belgische oogzorg-situatie. Kortom, de focus ligt (in goed Nederlands) op de ‘customer journey’. 
 
Te beginnen bij de diagnostiek: er zijn nogal wat vals-positieven. Allereerst is de vraag daarom: hoe kan ik met mijn corneatopograaf een keratoconus herkennen? En wat zijn anderen tekenen van keratoconus? Vervolgens is de vraag bij deze situaties: wanneer moet ik doorsturen, en wat is eraan te doen? Wat vertel ik de patiënt, en welke instructies geef ik mee?

Wat is de plaats van corneale cross-linking in het behandelplan - en wat zijn de indicaties hiervoor? En is er een plaats voor intra-stromale ringen? En wie komen er in aanmerking voor een cornea-transplantatie, en welke vorm daarvan dan? En wat kunnen scleralenzen en andere lenzen betekenen in dit kader?

Kortom: welke rol kunnen wij als beroepsgroep spelen in het opsporen van keratoconus, en vervolgens in het begeleiden van de patiënt bij de behandeling?

Lees meer
 • Sprekers

 • Carina Koppen
 • Eef van der Worp
 • Nienke Soeters
 • Moderator

 • Eef van der Worp
Lees meer

It’s a material world

invloed van moderne contactlenzen op het oogoppervlakte

maandag 27 juni 2022 13:30 tot 14:30
Beneluxzaal

Ontwikkelingen in contactlensmaterialen en ontwerpen in de afgelopen decennia hebben de gezondheid van het oogoppervlak en het comfort voor de drager verbeterd, maar er kunnen nog steeds veranderingen aan het oogoppervlak optreden tijdens het dragen van lenzen. Deze presentatie geeft een overzicht van fysiologische en mechanische veranderingen die verband houden met de momenteel voorgeschreven contactlenzen, met een bijzondere nadruk op gebieden die momenteel onderzoeksaandacht krijgen. Voor veranderingen die in het bijzonder worden geassocieerd met zachte contactlenzen, zullen we twee gebieden beschrijven die het potentieel hebben om ons te helpen zowel de gezondheid als het comfort bij het dragen van lenzen te verbeteren: epitheliopathie van het ooglid en subklinische ontsteking van het oogoppervlak. Andere onderwerpen met betrekking tot zachte lenzen zijn onder meer knipperen, gevoeligheid van het oogoppervlak en veranderingen in de klier van Meibom, naast hypoxie die nog steeds een rol speelt in het besluitvormingsproces van hedendaagse oogzorgprofessionals. De presentatie wordt afgesloten met een bespreking van veranderingen die kunnen optreden tijdens het gebruik van starre cornea- en sclerale lenzen. Dit omvat epitheliale microcysten en bullae, corneale kleuring en neovascularisatie.

Lees meer
 • Sprekers

 • Lynette Johns
 • Maria Navascues- Cornago
 • Philip Morgan
Lees meer

Help mijn man is onderzoeker!

NCC Doing Research

maandag 27 juni 2022 13:30 tot 14:30
Brabantzaal

Ondertussen hebben zo’n 500 deelnemers van het NCC meegedaan aan de afgelopen NCC doing Research onderzoeken! Als proefpersoon, vrijwilliger of als publiek bij de presentaties. We nodigen je dus van harte uit voor deze sessie zodat we je kunnen vertellen wat er voor en na je deelname allemaal is gebeurd met deze studies.  

Tijdens deze sessie vertellen we aan de hand van de afgelopen NCC doing Research onderzoeken wat het inhoudt om een onderzoek op te zetten. We bespreken onderzoeken die typisch in een praktijk kunnen worden opgezet, en hoe deze van elkaar verschillen. Wat zijn de uitdagingen van zo’n klinisch onderzoek en hoe kunnen we deze tackelen? Daarnaast wordt uitgelegd hoe je als onderzoeker met de data om moet gaan, en hoe en waar je kan publiceren. 

Lees meer
 • Sprekers

 • Byki Huntjens
 • Carolina Kunnen
 • Cor Oosting- Klock
 • Cristian Mertz
 • Jeanine Lammens
 • Josien Zeeman
 • Karolien Elving
 • Marianne Lindenberg
 • Maurice Heunen
Lees meer

Scientific track

maandag 27 juni 2022 13:30 tot 14:30
Baroniezaal

13.30-13.40u James Wu: Morphology and Mechanical Properties of Biomimetic Engineered Surface on Lehfilcon A Contact Lenses

13.40-13.50u Michal Vymyslicky: Clinical Performance of a Novel Toric Silicone Hydrogel Contact Lens

13.50-14.00u Michal Vymyslicky: Clinical Performance Evaluation of New Lehfilcon A Monthly Replacement Silicone Hydrogel Toric Contact Lenses

14.00-14.10u Neema Ghorbani-Mojarrad: Performance and environmental perceptions of a novel toric hydrogel contact lens

14.10-14.20u Sebastian Marx: Change in objective ocular redness and symptoms after refit of weekly and monthly lenses into a water-gradient daily disposable lens material

14.20-14.30u Doerte Luensmann: Performance evaluation of two toric multifocal contact lenses available in different parameter increments

Click here for the abstracts

Lees meer
Lees meer

Science into practice

maandag 27 juni 2022 15:00 tot 16:00
Genderzaal

De contact lens praktijk ontwikkelt zich snel en de veranderingen blijven niet beperkt tot nieuwe producten. Voortdurende researchinspanningen hebben bewijs opgeleverd voor nieuwe manieren van werken, maar het duurt vaak heel erg lang voordat deze inzichten ook doordringen tot de praktijk in de aanpaskamers.

Deze sessie zal een aantal inzichten op contactlensgebied aanstippen die algemeen opgang doen -inclusief aspecten van onderzoek van oogoppervlak, lensaanpassen en materiaalkeuze- en zal ze aan de kaak stellen met behulp van beschikbaar nieuwe bewijs.

We zijn er van overtuigd dat je na het bijwonen van deze sessie op zijn minst een verandering zal aanbrengen in je routines bij het lens aanpassen.

Lees meer
 • Sprekers

 • Karen Walsh
 • Manbir Nagra
 • Philip Morgan
Lees meer

Consensus on Myopia

maandag 27 juni 2022 15:00 tot 16:00
Beneluxzaal

Een sessie met de meest recente inzichten en informatie verkregen tijdens verschillende congressen over de gehele wereld. Topics die in de speciale Myopia editie van het IOVS (Investigative Ophthalmology & Visual Science) 2019 & 2021 beschreven zijn o.a.:

Defining and Classifying Myopia; Interventions for Myopia Onset and Progression; Clinical Myopia Control Trials and Instrumentation; Clinical Myopia Management Guidelines; Impact of myopia; Risk factors for myopia; Prevention of myopia.

Lees meer
 • Sprekers

 • Clair Enthoven
 • Nicola Logan
 • Moderator

 • Gabi Steenbekkers
Lees meer

Top(o)tips voor de contactlenspraktijk

maandag 27 juni 2022 15:00 tot 16:00
Brabantzaal

Leun lekker achterover en geniet van een uur dat bol staat van nuttige en grafisch onderbouwde praktijkvoorbeelden die je nieuwe inzichten bieden voor in je eigen contactlenspraktijk. Aan het einde van deze lezing heb je praktische informatie gekregen over het omdenken van corneamappen naar lenspassingen en weet je op welke manier de index-waarden van de corneatopograaf helpend kunnen zijn bij de eerste lenskeuze. Eén ding is zeker; na het volgen van deze verdiepende lezing ben je weer helemaal op de hoogte! 

Lees meer
 • Sprekers

 • Arjan de Vecht
 • Bianca Schut
 • Moderator

 • Bianca Schut
Lees meer

RANKING THE STARS

maandag 27 juni 2022 16:30 tot 17:30
Genderzaal
Lees meer
 • Moderator

 • Brian Tompkins
Lees meer
© 2017-2022 NCC | All Rights Reserved