Carina Koppen

Hoogleraar Oogheelkunde, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen. 

Onderzoeksinteresse: keratoconus, contactlenzen, crosslinking, regeneratie van het hoornvlies, visuele optica van het oog. 

Hoofd van de onderzoeksgroepen: Antwerp Research Group for Ocular Science (ARGOS) en Visual Optics Lab Antwerp (Volantis), departement Translationele Neurowetenschappen. 

Afdelingshoofd Oogheelkunde, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, België. Klinische subspecialisatie: hoornvlies- en oogoppervlakziekte, medisch en chirurgisch. 

Medisch directeur van de Cornea Bank en van de Amniotic Membrane Bank.

Voorzitter van de European Contact Lens Society of Ophthalmologists (ECLSO), bestuurslid van EuCornea, secretaris van de Academia Ophthalmologica Belgica (AOB), penningmeester van Collegium Ophthalmologicum Belgicum (COB). 

Associate editor van Eye & Contact Lens en van Contact Lens and Anterior Eye.

Sessies

Keratoconus

Van Diagnose tot Behandeling

maandag 27 juni 2022 13:30 - 14:30

In dit uur wordt ‘keratoconus' onder handen genomen. In deze sessie met Nederlandse sprekers, in het Nederlands en gericht op de Nederlandse oogzorg-situatie ligt de focus (in goed Nederlands) op de ‘customer journey’. 

Te beginnen bij de diagnostiek: er zijn nogal wat vals-positieven die de ronde doen. De meest vreemde casussen, die vaak geen casussen zijn eigenlijk, doen soms op diverse digitale forums de ronde. Allereerst is de vraag daarom: hoe kan ik met mijn corneatopograaf een keratoconus herkennen? En hoe onderscheid ik een keratoconus bijvoorbeeld van een pellicide marginale degeneratie (PMD) – en wat is het verschil met een keratoglobus? Al deze termen worden vaak als synoniem voor keratoconus gezien – maar zijn verschillende manifestaties van primaire ectasieën. En dan zijn er ook nog secondaire ectasieën (na chirurgie bijvoorbeeld). Vervolgens is de vraag bij deze situaties: wanneer moet ik doorsturen, en wat is eraan te doen? Onderzoek aan het UMC Utrecht, waar twee van de experts in deze sessie werkzaam zijn, heeft aangetoond dat ectasieën waaronder keratoconus aanzienlijk vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht. 

Dan de behandeling: wat is de rol van corneale cross-linking CXL - en wat zijn de indicaties hiervoor? Is er een rol voor intra-stromale ringen? En wie komen er in aanmerking voor een cornea-transplantatie, en welke vorm daarvan dan? Is het beleid in deze anders bij jongeren, dan bij volwassenen? Wat te doen bij progressie bij iemand van 40 bijvoorbeeld?

En ten slotte: wat kan de rol van scleralenzen zijn in dit geheel? En welke rol kunnen wij als beroepsgroep spelen in het opsporen van keratoconus, en vervolgens in het begeleiden van de patiënt. Die komt vaak in een vreemde wereld terecht, soms nadat hij voor een ‘simpel’ oogonderzoek voor een bril (of lenzen) bij ons kwam. Wat is de ‘customer journey’ waar deze persoon aan wordt blootgesteld, en hoe kunnen we daar zo goed mogelijk in begeleiden? 

Lees meer