Eef van der Worp

Eef van der Worp heeft zijn opleidingen optiek en optometrie respectievelijk gevolgd aan de Christiaan Huygensschool in (Rotterdam) en de Hogeschool van Utrecht en is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. Hij is fellow van de American Academy of Optometry, fellow van the International Association for Contact Lens Educators, fellow van de BCLA (British Contact Lens Association) en van de Scleral Lens Education Society, en is erelid van de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlens Specialisten).Voor diverse optiekbladen schrijft hij columns en artikelen, en is de eindredacteur van een aantal digitale contactlens gerelateerde nieuwsbrieven. Hij is adjunct Professor aan the University of Montreal University College of Optometry (CA) en adjunct assistant Professor bij Pacific University College of Optometry (USA). Eef is board member van het BCLA journal Contact Lens & Anterior Eye, en zit in diverse (inter-)nationale congrescommissies.

Sessies

NCC Café

zondag 26 juni 2022 16:30 - 17:30

Op de oorspronkelijke datum van het NCC op 14 maart konden we al een beetje voorproeven in het NCC-café, met vast personeel achter de bar: Jeroen Mulder en Eef van der Worp – met échte NCC-bierviltjes voor de take-home-messages, en verder natuurlijk Nootjes-Cocktails-Conversatie aan de bar! Op het NCC zélf gaan we nog een stapje verder: nu met een echte DJ in het café: Jasper van Dam. 

Het thema van deze sessie is een beetje ‘de verschrikkelijke jaren ‘80’. Was dat zo verschrikkelijk dan? Als ervaringsdeskundige kan Eef van der Worp er in die zin over meepraten: hij kreeg zijn eerste, harde natuurlijk, lenzen aangemeten in de jaren ’80. Gevolgd door zachte lenzen waar je een jaar mee deed, etc. Wat is er verandert sinds de ‘verschrikkelijke’ jaren ’80 op contactlensgebied? Corneatopografen bestonden nog niet, silicone hydrogel lenzen was nog niet aan de orde, laat staan maand- of zelfs daglenzen! Samen met Jeroen Mulder – zelf nagenoeg geboren in de jaren ’80 – kijken we in deze sessie naar de ontwikkelingen. In het café vieren de contactlens! En glasses are for drinking.

Dat kan natuurlijk niet zonder muzikale begeleiding, een beetje top-2000 a-go-go met mooie ‘reportages’ en genoeg ammunitie om ook genoeg te leren deze sessie. Komt dat zien – schenk wat in – luister en geniet van de mooie muziekd door onze huis-DJ – met uiteraard met een hoofdrol voor de muziek van de jaren ’80. Niet zo heel verschrikkelijk!

Lees meer

Keratoconus

Van Diagnose tot Behandeling

maandag 27 juni 2022 13:30 - 14:30

In dit uur wordt ‘keratoconus' onder handen genomen. In deze sessie met Nederlandse sprekers, in het Nederlands en gericht op de Nederlandse oogzorg-situatie ligt de focus (in goed Nederlands) op de ‘customer journey’. 

Te beginnen bij de diagnostiek: er zijn nogal wat vals-positieven die de ronde doen. De meest vreemde casussen, die vaak geen casussen zijn eigenlijk, doen soms op diverse digitale forums de ronde. Allereerst is de vraag daarom: hoe kan ik met mijn corneatopograaf een keratoconus herkennen? En hoe onderscheid ik een keratoconus bijvoorbeeld van een pellicide marginale degeneratie (PMD) – en wat is het verschil met een keratoglobus? Al deze termen worden vaak als synoniem voor keratoconus gezien – maar zijn verschillende manifestaties van primaire ectasieën. En dan zijn er ook nog secondaire ectasieën (na chirurgie bijvoorbeeld). Vervolgens is de vraag bij deze situaties: wanneer moet ik doorsturen, en wat is eraan te doen? Onderzoek aan het UMC Utrecht, waar twee van de experts in deze sessie werkzaam zijn, heeft aangetoond dat ectasieën waaronder keratoconus aanzienlijk vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht. 

Dan de behandeling: wat is de rol van corneale cross-linking CXL - en wat zijn de indicaties hiervoor? Is er een rol voor intra-stromale ringen? En wie komen er in aanmerking voor een cornea-transplantatie, en welke vorm daarvan dan? Is het beleid in deze anders bij jongeren, dan bij volwassenen? Wat te doen bij progressie bij iemand van 40 bijvoorbeeld?

En ten slotte: wat kan de rol van scleralenzen zijn in dit geheel? En welke rol kunnen wij als beroepsgroep spelen in het opsporen van keratoconus, en vervolgens in het begeleiden van de patiënt. Die komt vaak in een vreemde wereld terecht, soms nadat hij voor een ‘simpel’ oogonderzoek voor een bril (of lenzen) bij ons kwam. Wat is de ‘customer journey’ waar deze persoon aan wordt blootgesteld, en hoe kunnen we daar zo goed mogelijk in begeleiden? 

Lees meer